Voor mij hoefde een bezoek aan de "Meissener Porzelan Manifacture" niet, ik wilde liever vanuit Berlijn meteen naar Dresden doorrijden, maar E. met zijn keramische hart wilde het heel graag zien en dus....
Snel een beetje achtergrond informatie:
Begin 18e eeuw gaf de beroemde Saksische keurvorst August de Sterke aan de alchemist Johann Friedrich Böttger de opdracht om goud te maken. Böttger slaagde daarin niet, maar vond in 1707 per ongeluk wél het recept voor bruin porselein. Een jaar later ontdekte hij het geheim voor het maken van de witte variant. De productie van het witte goud begon op 6 juni 1710 in de Albrechtsbucht in Meissen, waarmee de eerste Europese porseleinfabriek een feit was. Tot aan de ontdekking in Saksen was de productie van porselein in Europa onbekend. Porseleinen objecten waren zeer populair, maar werden uitsluitend geïmporteerd uit China. Ook de Nederlandse VOC-schepen namen in de 16e en 17e eeuw veel porselein mee uit Azië.
De Saksen konden hun ontdekking niet lang geheim houden en op diverse plaatsen in Europa kwam het maken van porselein in een stroomversnelling, waaronder ook het fameuze Delft's blauwe porselein. Meissen, werd het symbool van luxe en verfijning. Kwaliteit en zuiverheid zijn het handelsmerk van Meissen. Na Porsche is porselein uit Meissen het bekendste Duitse merkproduct.
Alle porselein uit de Porzellan Manufaktur Meissen wordt met de hand gevormd of gegoten, gepoetst en vervolgens beschilderd. Tijdens een rondleiding door nagemaakte werkplaatsen kun je het proces live aanschouwen. Je komt dus niet in de echte fabriek, daar krijg je niets van te zien, alleen de buitenkant. Na de rondleiding eindig je in de shops, natuurlijk..... en daar is niets op tegen want zo ging dat al in mijn eigen gidsen tijd, 35 jaar geleden. Ook mijn groepen kochten toen vrij weinig Delft's blauw porselein of aardewerk als wij de "Porceleyne Fles" bezochten (die overigens nog steeds het allermooiste "Delfts" produceert) omdat het behoorlijk aan de prijs was (en is) volgens de regel dat voor iets moois en unieks moet worden betaald.
Maar bij Meissen is dat idee naar onze mening wel erg ver doorgevoerd; zelfs in de Outlet zijn de artikelen onbetaalbaar, om niet te zeggen buiten proportioneel duur.
Wij zijn van nature een beetje koop ziek, maar wij vonden niets echt mooi. Schitterend vakwerk en prachtige glazuren maar in Nederland wordt Meissen toch wel vaak beschouwd als "edelkitsch", het past niet in de traditie van het modernisme, vanwege de overdadige versieringen.
De trots van mijn vader was zijn verzameling porseleinen vogels en thee- en koffie serviezen, die hij verzamelde in de jaren dat hij de Messe in Leipzig bezocht ten tijde van de voormalige DDR. Dat was geen Meissen, maar van een ander merk porselein dat daar dichtbij kwam. Na zijn overlijden kon ik die collectie bij geen veiling kwijt en heb ik er zelf een paar dingetjes van verkocht in een tijdelijk gehuurd standje in het gebouw van Antiekmarkt "De Eland", aan de Elandsgracht in de Jordaan in Amsterdam. Het waren dan ook de Jordanezen die kochten.....die zijn nog steeds dol op een porseleinen sijsie.....
5 opmerkingen:
Liever in Mokum zonder poen dan in Meissen voor een miljoen.
Linda
Die prijzen zijn inderdaad onvoorstelbaar
Hee, ik (her)ken die vogels! Zou ik de trojka er tussen kunnen zetten? Die valt nevernooit op tussen al deze schoonheid ;-)
@ Binq.....hahahahaha....Absoluut!!! Onbetaalbaar object, voor Jordanezen dan:):):)
Maar dan nog wel de lederen leidsels aan die troika, anders slaan de paarden op hol en is die niks meer waard!!
blogsjors
Een reactie posten